Category Travel

5 September, 14 tahun yang lalu..

Ya Allah, ampuni dosa-dosa kami, luruskan niat kami, maafkan segala khilaf kami, kuatkan tekad kami dan bimbing kami. Agar ikatan ini mampu membawa kebaikan dalam kehidupan ini. Agar ikatan ini mampu mengajarkan kami erti kebersamaan yang sesungguhnya…

Ya Rabb.. sempurnakanlah kebahagiaan kami, cukupkanlah permintaan ini dengan ridha-Mu, dengan menjadikan ikatan ini sebagai ibadah kepada-Mu. Jadikanlah kami sebagai pasangan yang saling mencintai…

Ya Allah, jadikanlah kami pasangan yang senantiasa ingat kepada-Mu, jadikanlah kami pasangan yang saling menjaga kehormatan di kala jauh, saling mengingatkan di kala suka, saling menghibur di kala duka, dan saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan…

Ya Allah, jadikanlah pernikahan kami ikatan yang membawa barakah...

Read More

Segara Anak – Rinjani

E01_0077sGambar : Geng Sipoot

Tarikh : 22 Mei 2016
Lokasi : Segara Anak, Gunung Rinjani

Segara Anak adalah tasik di ketinggian 2000 meter +- gugusan gunung Rinjani, Lombok. Tasik hasil dari letusan gunung berapi Rinjani hampir 5000 tahun yang lepas. Segara bermaksud Laut dalam bahasa Jawa/Sasak. Jadi Segara Anak mungkin boleh saya maksudkan sebagai Laut Anak Rinjani. Mungkin lah.

Dengan air yang jerni dan dikelilingi dengan bukit² sekeliling dan tunjang asas adalah kemuncak Rinjani menjadi permandangan di sini sangat cantik. Sangat cantik. Ditambah lagi dengan suhu yang rendah, bila bercakap siap keluar ‘asap’ lagi kat mulut tu. Terasa macam kat Lake Pukaki kat NZ tu hihihi. Cuma kebersihanan nya agak kurang. Sayang. Kawasan seindah ini kalau tidak terjaga...

Read More

Mendaki Gunung Rinjani – Teaser

E01_0724 Ini adalah batu. Yes, BATU! batu dari laluan Penyiksaan. Apa dia penyiksaan tu?

Assalamualaikum..

Pada 16-22 Mei yang lepas saya dan 3 orang sahabat telah mencuba ke puncak Rinjani, Lombok. Ye, mencuba ;). Cabaran ini sebenarnya dirancang pada 2015. Boleh baca kat sini Cabaran 2015. Tapi atas beberapa faktor maka tertunda lah ke 2016. Lewat tapi berjaya juga direalisasikan permulaan cabaran ini.

Sebenarnya benda ni adalah lanjutan dari Pendakian Kinabalu pada tahun 2014. Semangat datang pulak nak try Rinjani. Bukan sebab kami ni kaki hiking atau kaki outdoor pun. Tapi lebih kepada scenary Rinjani yang dikatakan sangat cantik. Kami kan suka mengambil gambar. Wanabe lah katakan hihiihi. So mungkin ini adalah pilihan yang tepat. Mungkin..

Dalam update selepas ini saya akan detailkan satu...

Read More

TIME IRONMAN 70.3 Putrajaya 2016 – Teaser

Alhamdulillah .. Selesai tugasan kali ini bagi acara IRONMAN 70.3 Putrajaya 2016. Dengan cuaca panas. yang sangat panas, tugasan kali ini memang betul² mencabar. Tapi syukur selesai juga. Terima kasih kepada semua.. saya akan update nanti..

E01_0443 Photo by Ahmad Junaidi Kasmi

Read More

Ouchhh its 2016 ;)

Assalamualaikum ..

First posting for 2016. The photo’s comes from end year 2015 vacation with my family..

E01_0065a
E01_0383 copy
E01_0645A

Read More

throw back – the october 2010

sometimes we not realizes how beautiful it is to travel until we comes home and rests our head on his old, familiar pillow… and then the best things are when we learn something along the way..

FLY_5546

Read More

Donkey Ears Peak Kinabalu

This is the Donkey Ears before its gone.

The iconic Donkey’s Ear Peak at Mount Kinabalu has been destroyed due to the tremors on 5 Jun 2015 morning. Tjis photo was taken by me a year before. hrmm I do miss Sabah and Kinabalu ..

 

Donkey Ears Peak Kinabalu

Read More

Sultan Abdul Samad Building

Sultan Abdul Samad Building is located in front of Dataran Merdeka and Royal Selangor Club, along Jalan Tunku Abdul Rahman with unique Moorish designs and clock tower is widely photographed by visitors to the Kuala Lumpur city centre.

It was completed in 1897 by A.C. Norman. During the time of the British administration in Malaya, it was used to house several government departments.

The building is decorated with colourful lights and flags. The historic Dataran Merdeka, where the Union Flag was lowered and the Malayan flag hoisted for the first time on 31 August 1957, is also just across the street from the Sultan Abdul Samad building.

Sultan Abdul Samad Building

Read More

JobStreet Survey June 29 2015

RDP_1858

from 1,454 employees surveyed :-
40% said they would need 10 – 20% increments to salaries
36% claimed their salaries need to go up 20 – 50% to soften effect of the tax
63% voiced need for petrol allowance
35% considering job change
33% looking at part-time and freelance jobs.
(JobStreet Survey June 29 2015)

Read More

Teaser EDP COTI – Korea

E01_0441

Assalamualaikum ..

Lama tak update blog. Lepas ini saya akan update berkenaan dengan penyertaan saya ke Executive Development Program ke Central Official Training Institute di Korea (COTI). Banyak pengalaman dan pelajaran yang saya timba sepanjang 2 minggu saya di sana. Dengan kawan² baru dari pelbagai agensi dan juga kenalan dari Korea, ianya sangat menarik pada saya untuk saya kongsikan. Mana lah tahu kalau ada yang berminat nak membaca.

Untuk pengetahuan, program ini adalah kerjasama kerajaan Malaysia dan Korea. Program Pembangunan Eksekutif di Central Official Training Institute (COTI) Negara Korea Selatan yang ditaja oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) ini diadakan selaras dengan visi dan Dasar Pandang ke Timur oleh Kerajaan Malaysia...

Read More