Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Category In Person

YABhg. Tun Dato’ Seri Zaki Tun Azmi

Kalau hendak jadi penjawat awam, kemudian hendak bantu parti yang kita sokong maka itu tidak betul. Kita bukan ikut parti, tetapi kita ikut dasar kerajaan semasa yang berkuasa. Mesti faham perbezaan antara kerajaan dan parti yang mentadbir kerajaan.. – Tun Zaki/14 September 2018

 

Kalau hendak jadi ahli politik, jadilah ahli politik dan lepaskan jawatan sebagai penjawat awam.. – Tun Zaki/14 September 2018

 

Penjawat awam tidak boleh berkempen untuk kegunaan mana-mana parti politik menggunakan aset dan kekuatan kerajaan untuk kepentingan parti tertentu. Ini salah. Perkara ini banyak berlaku dahulu. Ianya salah.. – Tun Zaki/14 September 2018

 

Penjawat awam perlu berani dalam menyatakan perkara yang benar. Segala yang  dibuat perlu berlandaskan undang-undang. Ini sangat penting. Jika menteri tidak faham berkenaan perkara ini, nasihati mereka. Maklumkan perkara yang boleh dan tidak. Ianya perlu dilakukan dengan teliti.. – Tun Zaki/14 September 2018

 

Bagi saya yang penting bos kena turun padang.  Bos kena selalu tahu perjalanan sebenar organisasi. Mereka kena tahu apa yang berlaku di bawah.. – Tun Zaki/14 September 2018

 

Kerajaan boleh melaksanakan dasar pemberian maklumat atau ‘whistleblowing’ supaya kes salah laku dalam kalangan sektor awam dapat ditangani dengan lebih efisyen serta memastikan Intergriti kekal pada tahap tertinggi.. – Tun Zaki/14 September 2018

 

Dilantik menjadi Ketua Hakim Negara yang ke-6 pada Oktober 2008 sehingga September 2011 dan bersara 4 tahun kemudian. Beliau telah berjaya mengurangkan kes-kes tertangguh sebanyak 70% di semua peringkat yang telah mempercepatkan sistem pengadilan.

 

Biodata Tun Zaki

Yang Amat Berbahagia Tun Dato’ Seri Zaki Tun Azmi dilahirkan pada 12 Sept 1945 di Alor Setar, Kedah. Beliau mendapat pendidikan di Kolej Sultan Abdul Hamid, Alor Star; Sekolah Menengah Anderson, Ipoh dan English College (kini dikenali sebagai Maktab Sultan Abu Bakar), Johor Bahru. Seterusnya beliau melanjutkan pengajian dalam bidang undang-undang di Lincoln’s Inn, London dan Barrister-at-Law pada 1969. Beliau merupakan anak bekas Ketua Hakim Negara pada tahun 1966 sehingga 1974.

Tun Zaki pernah berkhidmat di Jabatan Peguam Negara dari Disember 1969 sehingga 1970 dan kemudian dilantik sebagai majistret di Kuala Lumpur. Pada tahun 1971, beliau memegang jawatan sebagai Presiden Mahkamah Sesyen di Ipoh, Perak. Tun Zaki juga pernah berkhidmat sebagai Peguam Persekutuan di Bahagian Penggubalan. Pada tahun 1976 pula, beliau telah dilantik Peguam Kanan Persekutuan di Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri.

Tun Zaki dilantik menjadi Ketua Hakim Negara yang ke-6 pada Oktober 2008 sehingga September 2011 dan bersara 4 tahun kemudian. Tun Zaki juga telah menulis sebuah buku bertajuk “No Nonsense” yang telah diterbitkan pada 8 September 2017. Kini beliau dilantik menjadi Pengerusi Bebas Bukan Eksekutif Astro Malaysia Holdings Bhd (AMH); Pro Canselor Universiti Sains Islam Malaysia (USIM); dan Canselor Multimedia University dan Mahsa University.

( Sumber KPDAG – Thanks Safwan)

Read More

Amani Darjah 1

Tahun ni Amani mula ke sekolah ‘betul’. Darjah 1. Kejap sangat masa berlalu.. boleh tak jangan cepat sangat huhuhu. Anyway, ayah dan ibu dan abang² ucapkan selamat menempuhi alam persekolahan. Lepas ni ayah update full story… sementara ni ayah kasi teaser je dulu.

e01_0143

Love You

Read More

Dulu² – Selamat Pengantin Baru

cikin

Dengan gambar ni sudah hampir 13 tahun berlalu. Muka mengantuk. Dulu along keja kilang. Mata memang rabak selalu. Tapi masih lagi nak pusing² bawak girl friend dan adik.

Kejap sangat masa berlalu. Dulu masa ni sekitar tahun 2002. Masa kecik dulu, merasa lah abang² ni semua basuh berak, tukar lampin (masa tu mak tak guna pampers tu, guna lampin) , buat susu. Kami semua hero². Bila dah besar sikit, merasa jugak lah bergaduh, berebut. Dulu.

Dulu masa kecik², masa sebaya Amani sekarang, selalu jugak bawak pusing² kampong naik Honda cup abah tu. Saja bawak adik tengok² kampong. Dulu.
Kadang² abang ko ni cenggey. Tapi satu hari nanti ko akan faham kenapa 🙁

Kita bukan orang senang. Mak Abah banyak berkorban. Macam² nasihat diorang kat anak² diorang. Terutama abang ko sorang nih. Mak Abah dulu sekolah tak tinggi. Susah. Diorang tak kita jadi susah jugak. Berkat doa Mak Abah, syukur kat mana kita sekarang.

Hujung minggu ni InsyaAllah adik bongsu along akan jadi isteri orang.. akan dapat keluarga baru. Jalani kehidupan baru. Doa ikhlas along semoga berbahagia selalu. Semoga mendapat keberkatan dan rahmatNYA selalu. Semoga mendapat keredhaanNYA. Amin.Amin. Doa abang² adalah yang selalu terbaik untuk adik²nya. Itu pasti.

Read More

Mendaki Gunung Irau

Assalamualaikum,

Kali ini saya kongsikan pengalaman ke Gunung Irau. Sebelum tu sedikit maklumat berkenaan gunung Irau ini. Gunung Irau merupakan sebuah gunung di sempadan negeri Perak Darul Ridzuan dengan Pahang Darul Makmur,dan mempunyai ketinggian 2,110 m (6,924 kaki). Gunung Irau merupakan puncak tertinggi di Cameron Highland dan ke 9 tertinggi di semenanjung dan ke 15 di Malaysia.

Nama: Gunung Irau
Ketinggian: 6924 kaki (2110m)
Tempat: Sempadan Perak/Pahang- Banjaran Titiwangsa
Lokasi: Brinchang, Cameron Highland
Tahap: Medium
Trek: Tanah gambut, batu dan akar kayu

Keistimewaan gunung:
1-Suhu sejuk sekitar 20-18 Celcius (masa saya mendaki)
2-Gunung ini terkenal kerana hutan lumutnya mcam Fangorn Forest dalam wayang Lord of The Rings
3-Boleh jumpa banyak jenis bunga dan periuk kera

22 Feb 2014 . Pendakian kali ini disertai oleh 6 orang semuanya. Saya dan anak saya Haykal, Eddy dan anaknya, FJ dan MD. Tiada perancangan awal untuk mendaki Irau ini. Dan ini adalah kali pertama kami ke sini. Asalnya ada yang ajak mendaki Bukit Kutu tapi bertukar ke Cameron Highland. Boleh juga kami bawa famili masing². Sambil² bercuti tu boleh lah kami mendaki.

Pendakian kami bermula lewat. Perancangan asalnya selepas subuh dalam jam 7 pagi kami dah bergerak namun atas faktor² keselamatan bumi maka lewat lah kami bermula. Sebelum bermula kami sempat bersarapan di Kea Farm. Saya dan MD – nasik goreng, FJ – mee hoon goreng, Eddy – teo panas, anak saya dan eddy – pau kaya dan milo. Ada sebab saya terangkan jenis sarapan pagi yang kami ambil. Nanti kita lihat.

Okeh, untuk ke Irau kami menggunakan track Gunung Brinchang. Ada sign board Mossy forest tu. Kalau dari brinchang ikut laluan ke Ladang Teh Boh Sg Palas. Ketika sampai di sini suhu begitu sejuk sekali. Walaupun dah hampir 9 pagi, suhu mencecah 16 celcius. Sejuk. Kami bersiap dan mula mendaki dalam jam 9.30 pagi. Permulaan pendakian kami mengikuti laluan tangga dan papan yang telah dibina sehingga lah sampai ke track tanah.

Track pada awalnya adalah mendatar dan ada sedikit naik turun. Mendahului adalah anak saya dan eddy. Mereka lebih ke depan dan saya mengekori mereka. Maklumlah, perlu ada orang dewasa bersama mereka. Eddy, MD dan FJ ada di belakang dengan cerita jam² g shock mereka. Untuk pengetahuan semua mereka adalah pengumpul jam g shock. Selebihnya banyak sesi bergambar ketika ini. Dengan suasana yang sejuk dan lumut di sana sini, track ini adalah sangat cantik pada saya. Lebih kurang 30 minit perjalanan kami sampai ke kawasan yang menurun.

DSC_4561Sesi bergambar di awal-awal perjalanan. Ketika ini semua kami mempunyai kamera di tangan. Track masih mudah dan tenaga serta semangat masih segar.

DSC_4576Ini pula gambar dari kamera Eddy. Gaya kena lebih hhahahaha.. perjalanan awal ini kami banyak juga berhenti apabila anak saya dan eddy yang mendahului berhenti untuk melihat tumbuhan yang jarang mereka temui. Periuk Kera.

E01_0496Untuk pengetahuan semua, dalam kebanyakan waktu, laluan awal ke Irau mempunyai isyarat telefon bimbit. Jadinya sekiranya kita nak update atau menghubungi seseorang tidak menjadi masalah. Saya menggunakan maxis tapi ada komplen dari Eddy mengatakan yang talian Celcom tidak sebaik Maxis.

E01_0495Pendahulu pendakian telah menjumpai Peiruk Kera pertama mereka. Ini adalah kali pertama Haykal melihat Periuk Kera secara live 🙂

DSC_4587Bergambar sementara menunggu pakcik² yang lain sampai. Hampir sepanjang perjalanan, laluan adalah dihiasi dengan lumut² yang segar. Sesekali suasana sejuk ditambah dengan angin gunung. Memang nyaman..

E01_0506Laluan yang mendatar..

E01_0512Oleh kerana cuaca yang sejuk (mungkin sepanjang tahun), maka lumut tumbuh sehingga ke atas pokok..

E01_0527Bermula laluan menurun. Kelihatan anak saya, Haykal menuruni track. Selepas track menurun ini bermula lah pendakian sebenar. Kata uncle yang saya jumpa dalam pendakian ini, sewaktu menuruni tadi adalah turun dari kawasan gunung Brinchang dan pendakian selepas ini barulah bermula Gunung Irau

E01_0520Track mendaki bermula..

E01_0537Anak Eddy dan Haykal (disebalik pokok kut hahaha- sebab depa dua orang ni memang di hadapan). Mereka berhenti bila suasana sunyi .. tunggu kami

E01_0502INi adalah periuk kera. Dan ini adalah kali pertama saya memegang periuk kera hehehehehe.. tangan saya lah tu 🙂

E01_0540Antara permandangan sepanjang perjalanan ini..

E01_0544Haykal melihat track yang bakal dilalui. Kalau kita nampak ada sekumpulan pendaki dihadapan kami. Mungkin mereka bermula awal dari kami. Ketika ini kami diminta untuk tunggu sebentar kerana ada antara ahli pendakian di hadapan perlu melepaskan ‘hajat kecil’. Itu normal dengan suasana yang sejuk. Kerjasama itu penting. Tak perlu laju²

E01_0548Lagi gambaran laluan pendakian. Dalam kebanyakan masa laluan adalah tanah gambar dan di penuhi dengan akar pokok. Jaga-jaga dengan keadaan yang licin. Ceritanya kalau musim hujan, selut sampai ke lutut. Kami ketika pendakian ini musim panas. Pun begitu selut dia boleh tahan lah ..

DSC_4613Kami berada tak sampai separuh pun pendakian. Muka senyum tapi badan sedang berasap tu. Di kawasan pendakian Irau ini, suhu yang rendah dan haba badan kita membuatkan badan kita seolah-olah berasap. Kalau tengok dari signboard tu kami baru melalui 800 meter untuk ke arah Irau  dan perlu mengadap 1.55km ke puncak Irau.

E01_0551Laluan pendakian diteruskan..

E01_0576Rehat kejap tunggu uncle² tadi. Sambil² tu kita selphi lah. Sepanjang pendakian ini, saya tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar. Dan mengambil gambar dalam ketinggian begini dan keletihan adalah sesuatu yang tidak sama dengan mengambil gambar di bawah sana.

E01_0585gambar mereka di antara laluan pendakian. Siapa lah nak ambil gambar saya pula ni..

E01_0593Kawasan ini adalah sebelum ke Anak Irau. Dalam 20 minit ke Anak Irau. Sebelah kanan kalau dari bawah. Ada kawasan yang dipenuhi dengan lumut termasuklah pokok² di sana.

E01_0595Kawasan yang sama, pandangan yang berlainan.

E01_0599Walaupun ketika ini jam dalam 11 pagi, namun embun di lumut² ini masih segar.

E01_0610Kadang² kita boleh jumpa variati warna sepanjang perjalanan. Tinggal lagi samada kita sedar atau tidak sahaja. Maklumlah bila dah penat, objektif kita nak cepat sampai dan berehat.

E01_0614Lagi laluan ke puncak ‘palsu’

E01_0626Dah dekat kalau sampai kawasan ini. Kejap lagi kita sampai ke puncak.

E01_0808Sudah sampai. Mini Irau atau Anak Irau ataupun Puncak Irau Palsu adalah hentian kami. Memang ramai yang berhenti di sini. Kawasan lapang yang boleh memuatkan dalam 30 orang dalam satu-satu masa. Ada kawasan lapang di sini yang boleh di buat camp site. Perjalanan kami dari awal ke sini mengambil masa sekitar 2 jam lebih.. Dari sini ke puncak Irau sebenar dalam 45 minit macam tu ..

E01_0812Haykal menunggu uncle² yang tak sampai² di Puncak Irau Palsu/Anak Irau. Perjalanan ke Irau ini tiada sumber air yang kami jumpai. Yang boleh diminum. Kalau ada pun kami memang tak tau lokasi nya di mana. Cuma kalau hebat boleh la perah air dari lumut2 tu hehehehe.. macam komando lah pulak. Moralnya bawa lah air yang mencukupi. Macam saya, air yang dibawa kurang. 2 liter untuk saya dan Haykal. Memang tak cukup. Kena sukat² dan lebihkan si anak.

E01_0629Dari Anak Irau ini, ada laluan menurun untuk ke Puncak Irau sebenar. Laluan menurun ini dalam 15-20 minit.

E01_0640Antara yang laluan yang perlu dilalui. banyak akar kayu dan track yang sedikit licin. Namun jangan lepaskan peluang untuk menikmati keindahan alam kurniaanNYA ini..

E01_0645Satu benda yang pada saya menarik ialah.. walaupun berpeluh semasa mendaki, namun bila disulam dengan cuaca sejuk dan angin gunung, badan akan rasa segar. Tinggal lagi kalau ada yang kata tak penat tu saya salute lah. Saya memang penat. Tapi memandangkan anak² berada dihadapan, saya kuatkan jugak semangat.

E01_0655Periuk Kera

E01_0691Lagi laluan mendaki. View dari arah atas.

E01_0677Laluan pendakian yang pada saya tak puas mata memandang. Memang cantik. Ramai yang tulis (dari blog² yang saya baca), perjalanan ke Gunung Irau ini adalah semacam memasuk arena filem Lord of The Ring. Memang betul.. Mistik dan dengarnya ada juga dikatakan babak filem Puteri Gunung Ledang diadakan di sini.

E01_0676Lagi permandangan laluan ke puncak..

E01_0674Saya perasan yang jika semakin tinggi, laluan akan semakin lembab dari di awal tadi. Dan pokok² semakin renek serta kita boleh bau tanah yang kita pijak. Segar bau dia. Seperkara lagi.. sekiranya kita tak memakai sarung tangan, warna tanah dan pokok kayu yang melekat di tangan kita agak sukar untuk dihilangkan..

E01_0667Permandangan sepanjang laluan.. Kita akan melalui lereng² yang agak curam. So berhati-hati lah.

E01_0665Periuk Kera lagi. Seronok pulak saya captured gambar periuk nih hehehe.. kebetulan pula asyik  terjumpa je tumbuhan ini. So saya shoot lah. Sikit info tentang Periuk Kera ini. Nama sainsnya Nepenthes. Biasanya tumbuh di tanah berasid, dan kekurangan nitrogen. Pokok Periuk Kera merupakan pokok maging yang memerangkap serangga dalam periuknya untuk membekalkan sebahagian dari nitrogen yang diperlukannya.

E01_0749Ha amcam .. bergambar sebentar .. Tanah kawasan pendakian ini sangat lembut. Kalau kita cuba meloncat locat.. terasa seolah olah ianya tidak padat.. mungkin timbunan lumut dan daun-daun mati.

E01_0744Encik FJ dengan bag barunya melalui denai² Irau 🙂

E01_0737Tuan Haji Eddy in action

E01_0731YB MD sedang mengerah keringat untuk ke Puncak

E01_0726Alhamdullilah .. ini lah Puncak Gunung Irau. Permandangan dari puncak. Angin yang agak kuat ditambah dengan suhu yang agak sejuk. Anak saya Haykal dan eddy’s daugther tiba lebih awal. Mungkin dalam 15 minit awal. Saya tiba dalam jam 1.00 tgh. So perjalanan naik mengambil masa lebih kurang 3 jam ++.

E01_0723Sampai di atas perut pun lapar. Maka kami dengan hebatnya melantak sorang sekeping sandwish oleh MD. Adus .. mana nak cukup. Haykal request untuk roti bakar. Mana nak carik. Nasihat saya supaya, bawa lah makanan. Kalau boleh nasik ke .. makanan tengahari. Bukan apa, perjalanan turun nanti juga memerlukan tenaga. Ada juga kumpulan yang sampai dah memasak di atas ni. Masakan yang simple – macam maggi lah kut.. Awal pagi tadi ada antara kami yang minum sahaja. Nasib lah eddy ada bawa roti dan saya ada bawa biskut. Biskut ni memang spare saya dalam bag untuk anak saya tu. Dia bab makan ni ada susah sikit.  Boleh juga nak tambah². Pendaki yang lain pula saya lihat siap ada nasi lauk ayam+kari+telor rebus+epal .. fuhhh rasa nak mintak sikit jek hahahaha

E01_0717Selphi satu kali..

DSC_4658K.A.M.I versi Ayah & Anak di Puncak IRAU 22 Februari 2014

DSC_4654K.A.M.I versi penuh. Syukur kami semua selamat sampai ke puncak Irau ini. Alhamdullilah ..

Setelah berehat, dalam jam 2 petang kami turun. Melalui trek yang sama. Menurun memerlukan tenaga yang tidak kurang hebat sama juga macam mendaki. Dengan kurangnya zat akibat tiada makanan yang cukup kami semua sedikit keletihan. Bukan sedikit memang letih sangat. Tapi haykal dan anak eddy tetap steady.

E01_0755Laluan turun kami adalah laluan yang sama semasa mendaki. Namun kadang² view yang kita perolehi adalah tidak kelihatan sama walaupun tempat yang serupa.. Jagalah Hutan Kita. Jangan kotori mereka. Laluan ini memang best untuk bergambar .. Jangan lepas kan peluang inikalau anda ke Irau.

E01_0756Lagi gambar mereka. Saya dalam perjalanan turun (Eddy dan FJ masih di belakang dan MD tak bawak kamera) mengharapkan agar Eddy dan FJ akan shoot lebih banyak gambar untuk koleksi. Tapi pada masa yang sama saya agak lah yang mereka akan simpan kamera kerana dah letih.. memang tak dak mood nak shoot kalau dah letih nih. Kalau nak setting tu pun dah naik malas. Apapun harapan tetap saya sandarkan pada mereka 🙂

E01_0781Walauapun namanya menurun.. ada ketikanya .. akan ada laluan mendaki. Jadi jangan assume bila menurun akan terus turun.. akan ada naik turun nya… Saya kira (mungkin), selepas turun dari Irau dan mendaki ke Anak Irau, akan ada hampir 3-4 perjalanan yang turun naik.. Getir jugak lah dengan tiada tenaga dan nafas pendek macam kami ni..

E01_0804Perjalanan turun saya bersama-sama haykal dan eddy’s daughter. Laju betul anak-anak ni .. dan kita perlu sentiasa berada dekat dengan mereka. tak boleh dibiarkan. Fj dan eddy sedikit kebelakang. Ini Kerana FJ mengalami sedikit kecederaan kaki. Kami selalu berhenti .. dengan harapan jarak antara kami akan semakin closed. Selphi kejap 🙂 Untuk kenangan ..

E01_0805Lagi laluan .. yang mendaki

E01_08191.4 KM to go .. kamon. Lepas dari gambar ini saya simpan dah kamera. penat dah nak usung. so teruskan perjalanan sehingga jumpa tangga akhir sebelum kami bermula. Tip agar tidak sesat adalah – sepanjang perjalanan kita akan jumpa batu sempadan Perak/Pahang.. susuri batu sempadan ini dan insyaallah. Tapi apapun jika tidak confident .. boleh lah gunakan guide dan mereka yang lebih faham suasana hutan ini .. berdoa dan hati mau baik..

E01_0841Dalam jam 6.00 ptg macam tu kami tiba di permulaan pendakian tadi . Jadi perjalanan turun pun mengambil masa dalam 4 jam juga… tapi memang kami banyak berhenti berehat. Minum. Ambil gambar. Gambar ini saya shoot sewaktu sampai dari gunung irau. waktu pagi agak berkabus. so tiada view.

E01_0845Permandangan sekitar kawasan tangga di gunung Brichang

E01_0852Sempadan negeri Seladang dan negeri Gajah

E01_0855Tangga menurun ke parking kereta

E01_0858Hasil tuaian hari ini… sedap..

E01_0870Akhir sampai dan amat² bersyukur. Terima pada sahabat yang sama² ke aktiviti kali ini. Masa ni dalam jam 6.00 ptg mcam tu. Sejuk. Masih lagi menunggu FJ dan Eddy. Kaki FJ injured so ada sikit kelewatan. Saya ada call mereka untuk memastikan yang mereka ok. Dan dari nada suara nampak nya mereka OK. . Apapun sepanjang perjalanan turun tadi – dalam hati cakap sudah lah tak mo lagi naik Irau. Penat wooo tapi semasa saya menulis blog ini – macam nak repeat balik jek hehehehehe..

Secara Ringkasnya ;
Masa perjalanan Mendaki : 3 jam -+
Masa perjalanan Turun : 4 jam -+
Minuman :
Kena bawak air yang cukup – macam saya kalau 2 liter – 3 liter itu keperluan yang selesa saya. Orang lain saya tak tau macam mana. Sumber air saya tak tau di mana – so bawa air siap-siap.
Makanan :
Makanan pula, sebaik sarapan pagi dahulu. Tapi jangan lah makan bangsa penuh sangat. Susah pula nak bergerak nanti. Untuk sepanjang perjalanan boleh lah beli makanan penambah tenaga seperti cokelat atau pisang. Tengahari pula kena bawa lah bekalan makan seperti roti, buah, nasi atau apa² yang sesuai. Perjalanan turun tetap memerlukan tenaga.
Lokasi: Track ke Irau sangat² cantik. Sangat² cantik .. susah mau cerita.. kena rasa sendiri 🙂

Selain berehat, banyak juga masa saya akan berhenti untuk mengambil gambar. Pada saya (orang lain saya tak tau la) tak perlu laju², cukup sekadar mencapai tujuan kita. Lagipun saya memang tak boleh laju dah. Itu lah kemampuan saya ketika itu. Sambil saya shoot gambar, sambil berehat sebenarnya…

Itu saja lah catatan kali ini.. semoga dapat membantu pada mereka yang berminat nak ke Irau. Kalau tak banyak sikit. Assalamualaikum 🙂

Read More

Ucapan Selamat Hari Raya untuk anda

kad raya

Assalamualikum…

Sejak ramadhan ni jarang saya update.. hebt betul puasa kali ini… Syukur.

Menjelang Aidilfitri yang bakal menjelang.. saya ingin mengucapkan salam aidilfitri kepada Isteri tercinta, anak² tersayang. Kalian lah penyeri hidup ini. I Love all of You, Terima kaseh atas segalanya.. Semoga kita akan berbahagia dunia dan akhirat. Amin … Kepada Mak dan Abah (walaupun tau depa dok baca blog nih) Selamat Hari Raya. Ampun dan maaf dari anakanda. Halalkan makan minum dan perit jerih ayahanda bonda. Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik ayahanda bonda berdua. Kepada adik² yang dikasihi.Kepada Mak Mertua dan semua keluarga juga. Kepada keluarga di Seremban, di Melaka, di Penang, di Taiping dan Sabah – Selamat hari raya 🙂

Ucapan ikhlas ini juga saya tuju kan buat semua pensyarah Di FTSM UKM, pensyarah di UITM, Cikgu² di Sekolah Menengah Jelai, Sekolah Rendah Jelai, Sekolah KGV,  pensyarah di Ungku Omar, di PKB dan jugak semua guru² yang pernah mengajar saya. Saya doakan agar segala ramhat keberkatan untuk kalian. Amin.

Kepada rakan² seolah dulu.. kengkawan kampong.. yang sama² mandi sungai, yang sama² memancing – selamat hari raya geng. Jemputlah ke rumah raya nanti. Kepada rakan² yang telah pergi – ku hadiahkan al fatihah untuk kalian.. al fatihah ……

Kepada rakan² PKB, PUO, SMKJ, KGV, UKM dan UITM – terima kasih atas segala bantuan dan galakkan. Semoga persahabatan ini akan kekal selamanya.

Kepada kenalan di Kuala Lumpur, N9, Kelantan, Ganu, Pahang, di Melaka, johor, di perak, kedah, di penang, di sabah sarawak, kengkawan di pulau² di perairan malaysia. Selamat hari raya. Semoga raya kali ini membawa seribu erti untuk anda semua..

Kepada rakan² di luar negara sana . Di Rome, Dublin, Paris, Qatar, London, di Australia , di Indonesia, di Brunei, India – sapa suruh pi duk jejauh hehehehehe.. ucapan salam lebaran untuk anda semua. Kami di sini sentiasa mengingati anda semasa menjamah rendang dan lemang hehehehehe.

Kepada rakan setugas dan bekas rakan setugas di Jalan Semarak, Di Kiara, di Putrajaya. Selamat hari raya bos² semua.

Kepada seluruh persatuan Anak-anak Negeri Sembilan. Slamat Hari Ghayo. Maap Zahir Batin. Ado joki meh la datang umah. Cayang u olls hehehehehehe.

Kepada sahabat photo diseluruh malaysia. yang street, yang landscape, yang sport, yang  studio, yang lighting.. yang underwater, yang wanabe macam saya nih .. Selamat hari raya. FJ, Eddy, MD, Zul, Azrul, Jep, Tom, Joned, Cak, Reza, selamat hari raya boh semua. maaf zahir dan batin. semoga kita beroleh keberkatan. Amin.

Kepada sifu² photo – ramai saya nak sebut. terlalu ramai. ada antara yang selalu saya jumpa dan ada jugak yang jarang dan tak pernah jumpa. banyak saya belajar dari kalian. setidak nya dari cara bekerja dan gambar. saya belajar. saya ucapkan selamat hari raya semua SIFU. Saya doakan terbaik untuk semua.

Kepada customer, bakal customer dan jugak previous customer – Selamat Hari Raya 🙂

Kepada seluruh petugas media di Malaysia. Selamat hari raya aidilfitri.

Kepada Seluruh pengurusan persatuan sukan di Malaysia. Selamat hari raya.

Kepada Harimau Malaya .. aummmmmmm 🙂 selamat hari raya.

Kepada kariah surau – selamt hari lebaran. semoga segala amal mendapat perkenanNYA.

Kepada Nora Dannish .. Selamat Hari Raya U 🙂 ekekekekekekekekekek

DSC_9935a

Read More

B&W SIRIES: NURUL IZZAH

RDP_3176
RDP_3210
RDP_3222
RDP_3307

Nurul Izzah Anwar is the current Member of Parliament for Lembah Pantai. She has worked with a number of agencies and institutes on advocacy work, among them are Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Women Leaders International Forum (WLIF) Friedrich-Ebert Stifung (FES). She has in the past advocated on behalf of Malaysian political prisoners and Malaysian human rights movements at the international level, most noted being an intervention in the main session at the 55th Commission on Human Rights, Geneva.

Nurul Izzah attended Sekolah Kebangsaan Bukit Damansara for her primary education, and then Sekolah Menengah Sri Hartamas, both in Kuala Lumpur. She later attended Assunta Secondary School in Petaling Jaya. In 2004, she graduated with a Bachelor in Electrical and Electronics Engineering from Universiti Tenaga Nasional, and in May 2007 graduated from Johns Hopkins University with a Masters in International Relations.

Read More

Menjelang Pertemuan Menentang Yaman

“Anda boleh tewas dua atau tiga perlawanan namun perlu melihat secara positif. Sebagai jurulatih memang sasaran (skuad negara) untuk layak ke pusingan akhir iaitu satu tahap yang lebih tinggi selepas Piala AFF, namun ia bukanlah satu jaminan (dapat mara ke pusingan akhir),”

Datuk K Rajagobal

 

DSC_4594

Read More